vacature video maken

De war for talent woedt in alle hevigheid en het vinden en behouden van getalenteerde werknemers staat steeds meer onder druk. Net daarom is een vacature video een perfecte toevoeging op je recruitment strategie. Het trekt de aandacht, verhoogt de spanningsboog en spoort aan tot actie. Maar hoe maak je een krachtige vacature video die de war for talent ook écht wint? Wij delen 5 gouden tips.

1.    Baken je doel en doelgroep duidelijk af

Het doel bepaalt de invulling en de bestemming van je video. Vooraleer je een vacature video maakt, is het dus belangrijk om eerst een concrete doelstelling vast te leggen. Wil je meer naamsbekendheid binnen een specifieke branche? Of wil je gewoon zoveel mogelijk sollicitaties? Kortom: wat wil je bereiken met je video en welke actie moet de kijker daarbij ondernemen?

Ook het afbakenen van één specifieke doelgroep is daarbij van belang. Relevantie is immers key. En je boodschap zal pas opvallen bij je doelgroep wanneer ‘m ook daadwerkelijk aansluit bij hun leefwereld. Een vacaturevideo gericht op een developer zal er dan ook een stuk anders uitzien dan eentje die bedoeld is voor een accountmanager.

 

2.   Blijf authentiek

Tijd om je inhoud vorm te geven. En om je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren.

Al schuilt daar meteen ook de grootste valkuil. Net omdat bedrijven zo graag hun beste beentje willen voorzetten voor de camera, gedragen ze zich onbewust wat anders. En profileren ze zich bijvoorbeeld een stuk formeler of informeler dan ze werkelijk zijn. Kortom: voor de camera verliezen ze soms hun authenticiteit.

En dat is exact waar de kracht van een sterk verhaal bij komt kijken. Het juiste verhaal laat jouw bedrijf op een natuurlijke en authentieke manier overkomen. Maakt duidelijk wat de kernwaarden zijn van je bedrijf. En trekt op die manier toekomstige werknemers aan die ook écht binnen je bedrijfscultuur passen. (Iemand nodig die verhalen maakt die écht werken? Let’s meet!)

 

3.   Zet je eigen werknemers in de spotlight

Hoe creëer je dan zo’n authentiek verhaal? Simpel: door je huidige medewerkers aan het woord te laten.

Potentiële kandidaten zijn enorm benieuwd naar de plek waar ze terechtkomen. En vaak nog meer naar de collega’s die er achter de schermen op hen wachten. Net daarom is het belangrijk om je bedrijf een gezicht te geven en je eigen medewerkers aan het woord te laten. Door persoonlijke verhalen te vertellen, vergroot je het vertrouwen in je organisatie.

 

4.   Gebruik een call-to-action

Een vacature video maken is fun. Maar alleen daarvoor doe je het niet. Zoals we hierboven al zeiden, heb je daarbij steeds een specifieke doelstelling voor ogen. En die maak je best ook duidelijk aan de kijker.

Moeten ze je website bezoeken? Meteen solliciteren? Jouw vacatureblog lezen? Verwerk een call-to-action in je video en vertel potentiële kandidaten exact wat ze moeten doen nadat ze je video bekeken hebben.

Maak het kijkers daarnaast zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld door een klikbare link of duidelijke knop in je video te verwerken die de kijker meteen naar de juiste bestemming leidt.

 

5.   Investeer in de juiste distributie

De creatie van je video is uiteraard belangrijk. Maar een goede vacature video die niet wordt opgepikt door jouw doelgroep? Die is waardeloos. De juiste verspreiding ervan is dus minstens zo belangrijk.

Denk na over de kanalen waarop je doelgroep aanwezig is. En stem je video hier op af. Want wat goed werkt op Instagram, trekt misschien minder snel de aandacht op LinkedIn. En een video bedoeld voor een website, kan in sommige gevallen wat te lang zijn voor op Facebook. De bestemming bepaalt deels de content.

Eens je je video hebt aangepast aan het kanaal, adverteer je ‘m vervolgens gericht naar de juiste profielen. Zodat ‘m niet alleen bij je doelgroep geraakt, maar er ook wordt doorgeklikt en actie wordt ondernemen.

 

Een vacature video maken die werkt: we’ve got your back.

Bij het maken van een goede vacaturevideo komt dus veel meer kijken dan enkel het filmen zelf. Je hebt er ook een creatief concept, knowhow en een duidelijk plan van aanpak voor nodig. En net daar zijn Cameraden voor.

Benieuwd naar de mogelijkheden van video voor jouw bedrijf? Let’s meet!